Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Berichten - Jurgen Rinkel

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 34
16
Het Onzin-Forum / Re: Verjaardagen
« Gepost op: 17 maart 2014, 16:23:16 »
Gefeliciteerd Wim!

17
Deel 46 is gebaseerd op een stripverhaal dat in Pep heeft gestaan. In 1976 heeft Paul de tekst die daarbij stond uitgebreid en een aantal scènes toegevoegd en gewijzigd. Ik ben het met je eens dat het verhaal anders overkomt dan de rest, maar ik heb dat altijd vooral geweten aan het feit dat Paul stukken als het ware heeft 'uitgesmeerd'.

Overigens wordt de eerste ontmoeting met Somerich inderdaad in geen enkel ander deel beschreven.

Jurgen

18
Het was even zoeken, maar ik heb het gevonden in deel 53, in het verhaal "De goudzoeker van Memphis City", op pagina 118. Hetzelfde verhaal staat ook in het jubileumboek.

Jurgen

19
Vraag het aan de leden... / Re: leest de jeugd van tegenwoordig nog Arendsoog?
« Gepost op: 11 februari 2014, 21:22:41 »
Kinderen houden ook van zélf voorlezen. Bijvoorbeeld uit Arendsoog, zoals uit dit bericht blijkt: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/februari/05/arendsoog

20
In deel 35, deel 39 en deel 61 gaat ook een schurk dood door in een afgrond te vallen.

In elk geval in 'good luck, Arendsoog' en in 'De Kansas Kidnap'

Wim ;D

In 'Good Luck, Arendsoog' gaat niemand dood, behalve die rancher die al voor het verhaal begint is vermoord. En in 'Arendsoog en de Kansas-kidnap' is het niet de schurk die in de afgrond valt. 8)

21

- A en WV zijn al eerder bij Walkers geweest. In het ebook van dit deel dat ik gelezen heb, staat geen terugverwijzingen van het deel waarin dat gebeurde.( zie....)


Dat komt omdat het in geen enkel deel beschreven is.

22
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: Boeken van Jan Nowee: t/m nr. 20
« Gepost op: 01 februari 2014, 19:47:59 »
In de boeken van Jan en sommige van Paul komen wel meer dingen voor die niet in de periode 1860/1870 passen. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon uit deel 10 en de grammofoonspeler uit deel 2. In deel 27 wordt ook nog eens een stad genoemd (Oklahoma City) die pas in de jaren 1890 werd gesticht. Ik heb die delen dan ook altijd in een later tijdvak geplaatst dan de laatste delen, die wel rond 1870 spelen. Dat zou voor deel 7 dus ook moeten gelden, ook al omdat Phoenix de hoofstad van Arizona genoemd wordt, terwijl dat pas vanaf 1889 het geval was.

Groeten,
Jurgen

23
Deel 1 t/m 20 / Re: Drukgeschiedenis Deel 5: De Bende van de Blauwe Bergen
« Gepost op: 30 januari 2014, 19:50:42 »
Dat komt waarschijnlijk omdat Red Wolf (=Fred Moulders) in dat deel genoemd wordt. Antonio is lid geweest van die bende.

24
Aan het bovenstaande heb ik alleen nog toe te voegen dat gedurende het boek lange tijd onbekend blijft wie of wat de Geest van de Eenzame Wolf nu eigenlijk is. Het gevecht dat Arendsoog met dit 'monster' heeft, levert veruit de spannendste scène uit de hele reeks op.

25
Natuurlijk zijn mijn redenen in eerste instantie ook van emotionele aard. Maar daarna vind ik het dan wel leuk om eens te bekijken waarom nou eigenlijk het ene boek beter is dan het andere. En dit is ongeveer mijn conclusie.

Jurgen

26
Overige Discussie / Re: Nieuwjaarsborrel
« Gepost op: 15 december 2013, 13:12:23 »
Bij mij ook!  :D

Jurgen

27
Ik vond het bij Paul ook een stuk makkelijker te bepalen dan bij Jan. Pauls beste boeken zijn voor mij deel 26 t/m 43 (deel 25 en 44 vind ik eerlijk gezegd sterk tegenvallen, maar daar staat dan tegenover dat hij bij deel 47 en 48 nog even sterk terugkomt). Binnen deze reeks zijn echter drie toppers aan te wijzen: Tweemaal Arendsoog, Arendsoog en de Mississippi-duivels en Schoten om middernacht. De laatste was de eerste die ik ooit las, maar buiten dit persoonlijke sentiment is het ook een erg goed boek. Voor alle drie de delen geldt bovendien min of meer dezelfde redenering die ik ook voor deel 11 heb gegeven: ijzersterke scènes, maar bovendien ook sterke nevenfiguren (Hank in deel 27, Louise Dampeur in deel 28 en, mijn favoriet, Texas Devil/Chris Stamp in deel 34), die je bij Paul toch niet vaak tegenkomt.

Jurgen

28
Voor mij staat De geest van de Eenzame Wolf ook onbetwist op nummer 1. De nummers twee en drie vind ik iets lastiger te bepalen, want Jan heeft een aantal boeken geschreven die kwalitatief behoorlijk dicht bij elkaar liggen. Ik denk daarbij aan de delen 5, 10, 11, 13, 15, 17 en 18. Bij deel 5 (en deel 4) heb ik dezelfde herinneringen als Wim, maar het feit dat ik dat boek meestal binnen een uur uitlees, zorgt er toch voor dat ik dit deel niet in mijn top drie opneem.
Na lang twijfelen zet ik De smokkelaars van de Rio Malo en De Gemaskerde Ruiter daar wel in. De laatste wel met enige tegenzin, aangezien de verhaallijnen niet helemaal lekker in elkaar overlopen, maar desondanks blijft er een goed verhaal over. Wat De smokkelaars betreft: het is wel eens eerder opgemerkt dat Arendsoog in de boeken van Jan vaak onoverwinnelijk lijkt, en dat komt mijns inziens deels doordat hij zich in die boeken vaak meer op anderen moet verlaten. Dat is in deel 12 het meest het geval, maar deel 11 zou hij zonder Lightfeet en Carlos en Benita niet hebben overleefd. Daar komt dan nog bovenop dat er een aantal ijzersterke scènes in zitten en het boek meer humor heeft dan de meeste anderen. Vandaar deze top drie-notering.

Jurgen

29
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: Boeken van Jan Nowee: t/m nr. 20
« Gepost op: 12 september 2013, 16:22:04 »
Wellicht heeft het er ook mee te maken dat eind jaren '40 de Nederlanders uit Indië vertrokken en zich weer in Nederland vestigden. Het is best mogelijk dat zij dat woord in die jaren in Nederland introduceerden. Velen van hun vestigden zich in Den Haag dus misschien heeft Jan het opgepikt van zijn leerlingen...? Maar dat is gissen.

Ook naar de reden waarom Paul het zo lang gebruikte is het raden. Maar ik zie hier wel een parallel met het rookgedrag van Arendsoog. Paul liet Arendsoog, nog lang nadat de schadelijke gevolgen van roken bekend waren, doorgaan met het roken van sigaretten, om hem daar in deel 58 (dus ook eind jaren '80) abrupt mee te laten stoppen.

30
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: Boeken van Jan Nowee: t/m nr. 20
« Gepost op: 12 september 2013, 02:37:14 »

- A noemt WV boy. Een jaren vijftig woord?


Zelfs al ouder: in Nederlands-Indië werden inlandse bedienden zo aangeduid.  Paul heeft (meen ik mij te herinneren) in een interview ook wel eens gezegd dat hij om die reden klachten heeft gehad over het gebruik van dat woord.


- Als WV Ben en A gemakkelijk bevrijd heeft, lopen ze gemoedelijk over straat. Ze groeten zelfs mensen, maar Witte Veder houdt zijn mond, anders weten ze dat hij een Indiaan is. Nou is het wel donker en er is weinig verlichting, maar als je iemand passeert, zie je heus wel of het een Indiaan is of niet. Zou WV dan geen Indiaanse kleren hebben gedragen? Hij draag wel mocassins.


Volgens mij wordt er in de boeken van Jan wel eens vaker gesuggereerd dat Witte Veder geen Indiaanse kleding draagt. Er staat mij in ieder geval bij dat in één deel Witte Veder zelfs een hoed draagt. Volgens mij is het deel 19, maar ik weet het niet zeker.

Jurgen

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 34