Het Arendsoog Forum

Algemeen => Arendsoog Algemeen => Topic gestart door: Nielsje op 12 november 2004, 10:36:17

Titel: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Nielsje op 12 november 2004, 10:36:17
hey, ik ben hier nieuw en ik vind het een erg leuke sajt. ik vroeg me af tot welke indianenstam Witte Veder behoorde voordat hij zich tot het chrisendom 'bekeerde'.  :-O
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Miss Arendsoog op 12 november 2004, 12:05:19
Dit is een hele interessante site:

http://ag.arizona.edu/edrp/tribes.html (http://ag.arizona.edu/edrp/tribes.html)

Breng nu uw stem uit!

Arendsoog woont ten Zuiden van Phoenix, maar de stam van Witte Veder is weer een flink stuk van de ranch af en kan dus overal zijn. Ik denk niet dat het een Navajo of Apache stam is, eerlijk gezegd, omdat die namen wel eens in de boeken gevallen zijn, maar zonder verwijzing ofzo naar Witte Veder.

Eat your hearts out!

Groetjes,
Miss Arendsoog.
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Nielsje op 12 november 2004, 12:15:37
Ik denk niet dat het een Navajo of Apache stam is, eerlijk gezegd, omdat die namen wel eens in de boeken gevallen zijn, maar zonder verwijzing ofzo naar Witte Veder.
tja... dat dacht ik ook al maar dan omdat die stammen vooral land verbouwden en ik kan me niet voorstellen dat Witte Veder dat deed.
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Little Eagle op 01 januari 2005, 09:43:55
 [y]Dat is nu juist het plezante aan deze boeken; Witte Veder zou tot verschillende stammen kunnen behoren. Het houd mij de laatste maanden ook bezig en ik heb wat opzoekingen gedaan via internet. In Arizona zijn heel wat stammen te vinden maar enkel over de grootste vind ik genoeg informatie om een ideen te krijgen. Een Navajo is het zeker niet. Een Apache zou wl eens kunnen, maar . . .
Zoals ik al zei,het zou even goed een andere stam kunnen zijn. Een meer vredelievende stam namelijk, die gewillig in het reservaat verblijft. Wie zal het zeggen? Moest die vraag nog kunnen gesteld worden aan de Nowee's, ik denk dat ze zelf het antwoord schuldig zouden moeten blijven. Blijven zoeken is dus de boodschap.
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: eagle op 16 januari 2005, 13:30:44
hoi.

ik heb in nog geen een boek ergens iets zien staan over de stam van Witte Veder. Wel word er iets in de taal van de stam geroepen maar dat hoeft natuurlijk niet per se echt te zijn. want in het eerste boek: Arendsoog kennen ze elkaar al dus.

nou ik ga weer.

adios amigos :-O
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Don Esteban op 16 januari 2005, 21:44:40
Hallo Tom, ook jij een welkom toegewenst namens ons allen op het forum.

Ik hoop dat je een hoop informatie kan vinden op het forum en de web-site.

Hoe ben je op het forum gekomen, heb je een poster gezien of via een andere manier?

Laat je ons wat van je horen?

Anko :D
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Arendsoog op 13 februari 2005, 12:22:03
Het klopt inderdaad dat er in n deel iets gezegd wordt in de taal van Witte Veders stam, namelijk in deel 11 en wel op pagina (even spieken) 146. Hij zegt daar "Tseh squah moch" wat zoiets betekent als "blanke man bij de deur"...
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Little Eagle op 19 februari 2005, 22:17:44
Ik ben helemaal niet zeker dat we er ooit zullen uitraken bij welke stam Witte Veder hoort. Maar misschien kunnen we wel proberen te elimineren?

Hij is al zeker geen Meghalla; dat kunnen we duidelijk afleiden uit alle gebeurtenissen in deel 9(Arendsoog grijpt in). Witte Veder kent wel hun taal!

In deel 5(De bende van de Blauwe Bergen) moet Witte Veder zich vermommen als Navajo-indiaan. Er wordt wel op gedrukt dat hij geen Navajo is. Trouwens, ik dacht dat die enkel in het noorden van Arizona leefden? Dit verhaal vindt plaats in het uiterste zuiden tot zelfs in Mexico!

Uit de taal die hij spreekt in deel 11, zoals Danil aanhaalt, kunnen we niks opmaken. Tenzij er een expert onder ons is, en dan nog. Als het nu eens pure fantasie is van de schrijver?

Wie elimineert er verder?

Little Eagle(Kris) :-O
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: kootw op 26 februari 2005, 01:15:53
Ik ben bang dat we met de weinige informatie die we hebben over Witte Veder's herkomst niet zo ver komen met de "eliminatie" methode. Het aantal stammen (en afgeleide deelstammen) was enorm groot.

Ik heb eens een mooie kaart gekocht in een museum in Canada waar allerei stammen opstonden. Een foto maken is mislukt omdat het op glanzend papier is afgedrukt.

Wellicht kan ik nog een keer proberen te scannen in delen.

Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: Little Eagle op 26 februari 2005, 21:21:50
Er zijn inderdaad heel veel stammen; alleen al in Arizona zijn er momenteel erg veel officieel geregistreerd(heb ze niet geteld). Bij de Apachen heb je bvb al verschillende families ook.  :-\

Volgens mij hebben de schrijvers Witte Veder zo vaag omschreven met opzet; ze wilden zeker een algemeen beeld ophangen van de Indiaan in Arizona. Eentje die het beste paste ook bij een cowboy als Arendsoog?!  :-X

Dit is mijn persoonlijk idee; anderen zullen er misschien nog anders over denken. En dat is nu juist het plezierige aan deze zoektocht vind ik. Niet zozeer dat we de juiste stam kunnen lokaliseren, maar wel onze gedachtenwisseling hierover.  :P

Little Eagle(Kris) :D :-O
Titel: Re:Witte Veder welke stam?
Bericht door: cowgirl alice op 26 februari 2005, 22:14:12
ik denk inderdaad ook dat witte veder een "anonieme" stam heeft. wat ik tot nu toe gelezen heb, wordt er enkel gesproken over "zijn stam " zonder wat voor aanduiding dan ook.
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Witte Veder op 02 april 2005, 20:49:33
Volgens de boeken die ik reeds heb gelezen en van wat ik me nog herinner, zal het erg moeilijk worden om de juiste stam van Witte Veder te achterhalen. De schrijvers geven nooit echt bruikbare informatie mee in de Arendsoogboeken. Jammer? Weet ik niet zo direct. Zo kunnen wij lezers tenminste blijven fantaseren. Dat is juist zo leuk! :D
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Little Eagle op 02 april 2005, 22:04:01
Ik dacht nochthans dat jij een specialist ter zake zou zijn?! ???

Maar goed, je hebt gelijk. Van de schrijvers zelf moeten we geen hulp verwachten. Die zijn in hun opzet geslaagd. Althans, zo denk ik erover. Witte Veder hoort niet direct tot n bepaalde stam. Daar zullen we allemaal vrede moeten mee nemen. Zal wel lukken zeker? :D

Little Eagle(Kris) ;)
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Witte Veder op 02 april 2005, 22:27:22
Ik dacht nochthans dat jij een specialist ter zake zou zijn?! ???
Little Eagle(Kris) ;)
Waarom ik juist een specialist? Omdat mijn naam hier toevallig ook Witte Veder is? Dankjewel hoor! Ik zal mijn best doen en goed opletten wanneer ik een boek lees. Verder kan wat opzoekingswerk op het internet en in bepaalde boeken misschien ook wel wat opleveren.

Maar ik vrees dat we enkel kunnen gissen en meer niet. We zullen nooit echt kunnen aantonen tot welke stam Witte Veder hoort! :-*
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: kootw op 11 april 2005, 19:01:43
De stam van Witte Veder wordt naar mijn idee nooit met name genoemd. Verder is het zo dat alleen in de eerste delen wel eens over "de stam van Witte Veder" wordt gesproken.

Er waren zoveel verschillende stammen dat het zonder gedetailleerde info alleen maar gokwerk kan zijn.

Inderdaad is het in dit kader wel aardig op te merken dat Karl May (ook nooit in de streken geweest waarover hij schrijft!!) veel gedetailleerder te werk gaat.

Wim ;D
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Witte Veder op 12 april 2005, 10:55:20
Ik vraag me af of de schrijver wel in detail mocht treden van de uitgever? Misschien zou het wel te heidens zijn overgekomen toen in die beginjaren. Over de bekering en het doopsel van de Indianen mocht anders wel veel geschreven worden.
Het eerste boek is dan ook al in 1935 verschenen. We mogen niet vergeten dat schrijvers toen niet zomaar hun ding konden en mochten doen. Want dan hadden ze geen uitgever!

Nu zou het er wel heel anders aan toe gaan.

Wat Karl May betreft, die zal misschien meer geluk gehad hebben met zijn uitgever? Veronderstel ik maar hoor!

Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Arendsoog op 13 april 2005, 15:17:38
Wat Karl May betreft, die zal misschien meer geluk gehad hebben met zijn uitgever? Veronderstel ik maar hoor!

Ik denk dat je het nu iets te ver zoekt. In de verhalen van Karl May zijn de indianenstammen een wezenlijk deel van het verhaal en als zodanig dus echt belangrijk te noemen. Bij Arendsoog maakt het eigenlijk helemaal niet uit uit welke Stam Witte Veder afkomstig is, aangezien eigenlijk alle verhalen zich vanuit de Westerse wereld afspelen. Ik denk dus eerder dat het bij Arendsoog gewoon niet noodzakelijk was en bij Karl May wl dan dat de uitgever het allemaal niet wilde hebben ofzo.
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Nielsje op 23 april 2005, 10:59:06
zo, daar ben ik ook weer eens :D eindelijk het probleem met mijn internet explorertje opgelost.

tja... het lijkt mij in ieder geval een nomadische stam en geen agrarische. maar aan de andere kant, bij nomadische stammen wordt altijd verteld dat ze zo geweldadig zijn en overal plunderen enzo. dat lijkt me nou ook niet echt iets voor Witte Veder. zoals eerder gezegd, een stam die braaf in z'n reservaten blijft en meer vredelievend is lijkt me meer passend.

een meer vredelievende nomadische stam, die gewillig in z'n reservaat verblijft dus.

Niels :-O
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Arendsoog op 06 augustus 2005, 10:42:50
een meer vredelievende nomadische stam, die gewillig in z'n reservaat verblijft dus.
Dan zijn het dus geen nomaden meer ;)
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Theodoor op 04 november 2005, 22:49:15
Ik probeer nu een lang artikel over Winnetou zelf te schrijven (reacties overWinnetou aan mij zijn welkom) en daarin valt op dat Winnetou wel een Apache genoemd wordt maar helemaal geen Apache lijkt te zijn en doet geen Apache dingen. (De Kiowas hebben bijvoorbeeld nooit oorlog met de Apaches gevoerd en waren eigenlijk zelf een soort van Apaches).

Het lijkt mij waarschijnlijk dat de Nowees Witte Veders stam nooit benoemd hebben om zulke fouten te voorkomen. Wat is jullie idee hierover? :-O
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: jack nowee op 04 november 2005, 23:59:33
Ik denk dat mijn opa [en later mijn oom, Paul] het absoluut niet belangrijk vond om de stam van Witte Veder te noemen. Relevant voor de verhalen was het sowieso niet.

Waarom een artikel schrijven? Er zijn al enige boeken verschenen over Winnetou:
http://home.planet.nl/~pronk563/winnetou.htm

Zie ook:
http://karlmay.apriana.nl/bibliografie.html
http://www.apriana.nl/index.html#014

Jack  :-O
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Theodoor op 13 november 2005, 10:44:01
Ach ja, maar er lijkt zo goed als niks over Winnetou in het Engels beschikbaar te zijn. Bedankt voor je link.
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: Chakotay op 25 september 2006, 23:24:10
Ik ben er altijd vanuit gegaan dat vriend Witte Veder behoorde tot de stam die werd genoemd in een boek waarvan ik de naam niet meer met zekerheid weet. In het verhaal wordt Arendsoog landgoed geannexeerd door een schurk (Warson) die valse eigendomspapieren toont teneinde daar ongestoord een schat te kunnen opgraven die daar eerder door die Indianenstam was begraven.
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: aj op 17 september 2013, 22:59:06
Ik ben bezig met het verhaal over hoe Arendsoog en Witte Veder elkaar ontmoet hebben.

Daarvoor heb ik een  op internet gezocht naar stammen in Arizona (geen diepgaande research). Ik kwam uit bij de Hopi.
Ze kwamen uit het noordwesten van Arizona, maar waarom zou er niet een stam wat zuidelijker zijn gaan wonen?
Ze woonden op het grondgebied van de Navajo. Dus het kan heel goed kloppen dat Witte Veder die taal begrijpt.

Er is zelfs een officile Hopi-woordenboek te vinden. Witte Veder is Qoosa Homasa. Op beide o's van het eerste woord moet een trema staan.

Groeten

Anne
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: eagle-eye op 18 september 2013, 07:12:36
Je komt in ieder geval uit bij een Navajo-stam/bij het Navajo-grondgebied als Karl May gelijk had ;)

Leuk idee:)

trws, Witte Veder hoeft natuurlijk niet per se uit Arizona te komen... Is wel logischer natuurlijk;)
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: aj op 18 september 2013, 16:01:41

trws, Witte Veder hoeft natuurlijk niet per se uit Arizona te komen... Is wel logischer natuurlijk;)

Inderdaad het hoeft niet, maar zijn stam lijkt wel in Arizona te zijn, is mijn indruk. Al zijn daarover in de boeken geen echte aanwijzingen voor. Het enige wat ik kan bedenken is dat als Witte Veder op bezoek gaat bij zijn stam, hij altijd wel redelijk snel op de ranch terug is.

Dus ik interpreteer het naar eigen believen.  ;)  ;D

Groeten

Anne
Titel: Re: Witte Veder welke stam?
Bericht door: buck op 06 december 2013, 09:45:11
http://www.indianen.eu/

Mss kan iemand hier iets mee

groetjes
Buck