Menu

Home
Dank aan
Wat is Arendsoog?
Fotoboek
Achtergrondinfo
Nederl. boeken
Specials
Buitenl. boeken
Kaften
De Schrijvers
De Uitgever
De Tekenaars
Control Center
Registreer
Koopjespagina
Forum
Gastenboek
Spelletjes
Top lijst
Contact


Aantal leden


De Arendsoog website heeft op dit moment 804 geregistreerde leden.

Tekenaars

Hans Georg Kresse


Hans Georg Kresse werd geboren in Amsterdam op 3 December 1921. Zijn eerste publicatie kwam in 1938, in het maandblad "de Verkenner". Voor dit padvinderij-blad schreef en tekende hij verhalen als "Tarzan van de apen" en "De avonturen van Tom Texan".

Kresse had altijd al een voorkeur voor Indianenverhalen. Zijn eerste volledige Indianenverhaal was de geschiedenis van het indiaantje Dahinda Nushka, de op zoek gaat naar de Gouden Dolk. In dit vrij onschuldige kinderboek toont Kresse al zijn voorliefde voor de indianen en kiest duidelijk hun zijde. In zijn latere carriŤre zou hij regelmatig verhalen, zoals Matho Tonga, Mangas Coloradas en De Indianenreeks, over indianen maken, waarin hij steeds weer de blanken veroordeelt. Dit verklaart dan ook de passie waarmee Kresse de vaak prachtige platen van Indianen in de Arendsoogboeken wist te maken.Zijn loopbaan kreeg op 5 juli 1946 een andere wending, toen in het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws De avonturen van Eric den Noorman eindelijk werden gepubliceerd. De jonge held werd snel populair en geliefd bij het Vlaamse publiek; het duurde echter tot november 1947 voordat hij ook in Nederland voet aan wal kon zetten, in het Tom Poes weekblad.
Eric bracht Kresse roem en rijkdom. Op het hoogtepunt van zijn roem werden er jaarlijks meer dan 300.000 boekjes verkocht.

In de jaren '50 en '60 maakte Kresse steeds meer illustraties voor bekende tijdschrijften, waaronder de Donald Duck. Na dit een tijdje hoofdzakelijk te hebben gedaan, werkte hij, in de tweede helft van de jaren zestig, voornameljk voor het weekblad Pep. Hij creŽerde voor dit blad Vidocq, tekende de avonturen van Zorro en illustreerde tientallen korte verhalen, waaronder een aantal van Arendsoog. Ook illustreerde hij eenendertig Arendsoog-boeken, waarmee hij in niet geringe mate bijdroeg aan de populariteit van deze serie.

In de jaren '70 en '80 had Kresse succes met zijn Indianenverhalen. Daarna nam de populariteit, evenals zijn zicht, af.
In het begin van de jaren '90 werkte hij aan het tiende indianen-verhaal, de bewerking van het Eric de Noorman-verhaal Het offer van Svitjold en aan een nieuw epos over Dzjengis Khan. Geen van deze projecten heeft hij af kunnen maken. Op 12 maart 1992 overleed hij.

In totaal maakte Kresse tijdens zijn lange loopbaan meer dan 1750 strippagina's, 5300 stripstroken, 3500 zwart-wit illustraties en 650 kleurenillustraties.


Login


Gebruikersnaam

Wachtwoord
 


Wachtwoord vergeten?

Bezoekers


Er zijn in totaal 534930 unieke bezoekers geweest op deze site, waarvan 89 vandaag