Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:
Pagina's: [1]

Auteur Topic: "Oud en Nieuw" met Arendsoog  (gelezen 6184 keer)

lukas

 • Newbie
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 4
  • Bekijk profiel
"Oud en Nieuw" met Arendsoog
« Gepost op: 21 maart 2004, 15:42:19 »

In 1975 ging het bijna mis met de Arendsoog-serie. Paul Nowee was te ziek om een nieuw verhaal te schrijven! Hoe de uitgever, de auteur en de illustrator destijds onze helden Bob Stanhope en Witte Veder 'in leven hielden', kun je nu hier lezen en zien...  :D

Lukas Beemsterboer  :)


P.S. van de webmaster: ik heb het stuk voor Lukas opgemaakt, maar alle tekst en alle scans uit de PEP zijn door hem gemaakt. Het bestand is in PDF formaat gemaakt, omdat dat de bestandsgrootte verkleint. Bijna alle computers kunnen dit bekijken; mocht u toch problemen hebben, dan moet u eerst de Acrobat Reader downloaden en installeren. Deze is hier te vinden
« Laatst bewerkt op: 21 maart 2004, 17:52:48 door Arendsoog »
Gelogd

Jurgen Rinkel

 • Quizmaster 2008 & 2009
 • Gouverneur
 • ******
 • Offline Offline
 • Berichten: 401
 • Serie compleet!
  • Bekijk profiel
  • Arendsoog-encyclopedie
Re:"Oud en Nieuw" met Arendsoog
« Reactie #1 Gepost op: 12 april 2004, 17:58:48 »

Is deel 53 om dezelfde reden ook zo gemaakt of had dat een andere reden.
Gelogd
‘Wit! Dat is goed voor om mee te beginnen. Witte stof kan worden geverfd; de witte bladzijde kan worden beschreven, en het witte licht kan worden gebroken.’

lukas

 • Newbie
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 4
  • Bekijk profiel
Re:"Oud en Nieuw" met Arendsoog
« Reactie #2 Gepost op: 15 april 2004, 09:06:36 »

Ik weet niet zeker of Paul Nowee in 1983 geveld was door ziekte, en daardoor niet aan het schrijven van een nieuw avontuur toekwam. In het Lexicon jeugdliteratuur* meldt Herman Tromp dat - net als in 1975 met Arendsoog in duplo (deel 45) - in 1983 “dezelfde truc werd […] uitgehaald. Toen verscheen Op leven en … lood: vijf spannende avonturen (deel 53). Daarin werden verhalen opgenomen die eerder hadden gestaan in Winterboek en Pep.” Er staat níet dat Nowee ook toen ziek was, maar het ligt wel voor de hand.
Van de vijf korte verhalen die in deel 53 zijn verzameld, waren er vier oorspronkelijk door Hans Kresse geïllustreerd. Het is misschien een aardig idee om de tekeningen die Gerrit Stapel in 1983 voor dit boek heeft gemaakt, te vergelijken met de plaatjes van Kresse bij de eerste publicatie van de verhalen in Pep (1965, 1967) en Winterboek (idem). Of Stapel in 1983 net zo werd geïnspireerd door Kresse als Kresse in 1975 door zichzelf, is daarbij de vraag. Wie wil een poging wagen?

Overigens is De wraak van Grissom (deel 46, 1976) ook eerder in Pep verschenen, en wel als stripverhaal (1967/68). Illustrator/stripmaker Thé Tjong Khing maakte destijds de fraaie tekeningen bij Nowee’s tekst en hij schilderde zeker één Pep-cover in onvervalste Arendsoog-sfeer.
Mogelijk was Paul Nowee in 1976 nog niet geheel hersteld van de gevolgen van de hersenbloeding die hem in 1975 had getroffen. Maar net als een jaar eerder bij Arendsoog in duplo (deel 45), greep men ook nu terug op oud materiaal. De auteur voegde slechts wat proza toe om aan de vereiste lengte van een volwaardig Arendsoog-boek te komen. Kresse maakte voor dit deel een omslag in kleur en vier illustraties, maar of hij naar Khing’s bijna tien jaar oude tekenwerk heeft gekeken, waag ik te betwijfelen…
Een voorbeeld van de unieke Arendsoog-strip uit Pep is te vinden op de volgende site: http://users.fmg.uva.nl/pbakker/pep/arendsoog.html. Voor het printen van de pagina moet het papierformaat op ‘liggend’. Dan past alle informatie op één A4-tje.

Vergeet ook niet het Totaaloverzicht van de Arendsoog-publicaties door Jack Nowee (elders op het forum) goed te bestuderen. Deze bibliografie biedt onmisbare gegevens over alles dat tussen 1935 en 1993 door vader en zoon Nowee over onze vrienden Arendsoog en Witte Veder is geschreven.

Lukas (15-4-04)

* Het Lexicon jeugdliteratuur is een losbladig systeem (kleine ringbanden) met informatie over auteurs en illustratoren van jeugdboeken. Sommige artikelen zijn al wat ouder, zoals de twee bijdragen over de Nowee’s (door Herman Tromp, oktober 1989). Dat doet aan de bruikbaarheid van de gegevens niets af, maar het is te hopen dat er over Paul Nowee toch nog eens een nieuwe versie verschijnt waarin de periode tot en met 1993 wordt beschreven. Het lexicon is bij de meeste bibliotheken aanwezig.
« Laatst bewerkt op: 15 april 2004, 18:41:17 door Arendsoog »
Gelogd
Pagina's: [1]