Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Berichten - Miss Arendsoog

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 31
31
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: Grappigste passage / zin
« Gepost op: 29 januari 2012, 16:15:20 »
Alsof ik nu tegen mezelf zit te praten, maar goed.

Vorige week met Kiki een briljant Arendsoog-moment gehad. Kiki en ik proberen aan een vriendin van haar uit te leggen waarom Arendsoog zo leuk is. We vertelden van mijn fanfictionverhaal en hoe je dat voor eigen doeleinden kan aanwenden. Het enige dat we kregen waren onbegrijpende blikken. Dus Kiki grijpt twee boeken van de plank om te laten zien. Het vriendinnetje opent er één en leest op die pagina een willekeurige zin voor:

'Kijk eens wat een kaliber, boy!'

We hebben letterlijk gegild van het lachen; tranen liepen over onze wangen en dat arme vriendinnetje zat ons aan te kijken of we niet goed geworden waren. (L)

32
Arendsoog Algemeen / Re: Arendsoog film?
« Gepost op: 29 januari 2012, 15:39:55 »
Hahaha! Briljant. Ik krijg een visioen van Arendsoog en Witte Veder - men in tights... ;) En dan inderdaad een spetterende finale waarin zij elkaar de liefde verklaren. ;)

Als je er een beetje een stoere Western van maakt (waarbij Arendsoog en Witte Veder ook echt wat mensen naar de andere wereld helpen), dan is daar in Hollywood vast wel budget voor. Je moet het groots zien, Anne ;).

33
Overige Discussie / Re: Laatste Arendsoog aankoop
« Gepost op: 25 januari 2012, 12:36:10 »
Net in een antiekwinkel om de hoek van mijn werk drie boeken gekocht :) 6 (3e druk), 13 (2e), 16 (9e); zonder stofomslag in beroerde staat, maar voor maar 1 euro. Ik kon ze niet laten staan. Leuk voor als mijn nichtjes wat ouder zijn in verband met de indoctrinatie :)

34
Eerlijk delen / Re: Fotografeer je collectie!
« Gepost op: 14 januari 2012, 21:06:22 »
Het paste niet meer, dus heb ik vandaag de boekenkast opnieuw ingedeeld. Foto is van beroerde kwaliteit, maar de boeken zijn wel te herkennen. Zeven planken ipv de zes die het altijd waren. Gaat lekker! :D

35
Overige Discussie / Re: Beste Wensen 2012
« Gepost op: 02 januari 2012, 22:50:05 »
Alle goeds voor 2012!
 :-*

36
Overige Discussie / Re: Kerst!!!
« Gepost op: 22 december 2011, 16:57:32 »


37
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: In welk boek...
« Gepost op: 19 december 2011, 21:27:50 »
Ik zat me net vreselijk dom te voelen dat ik me de achternaam van Geoffrey (gouverneur van Louisiana) niet kon herinneren, maar ik zie tot mijn verbazing in de encyclopedie dat hij daar ook geen achternaam heeft?! Gek, aangezien de naam van zijn vrouw juist zo'n belangrijke rol speelt.

38
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: In welk boek...
« Gepost op: 18 december 2011, 21:50:40 »
Waarom zou je je ook wassen als je regelmatig gedwongen de rivier in moet? ;) 'Nah, ik wacht wel even met dat bad, binnen een week lig ik toch wel weer te spartelen.' Misschien baddert Witte Veder voordat hij het ontbijt maakt, terwijl Arendsoog nog ligt te slapen. Als ze samen zijn, wordt het verhaal namelijk altijd vanuit het perspectief van Arendsoog verteld en dat is toch een wat luiere wammes dan WV.

39
Overige Discussie / Pioniersvrouwen: in Arendsoog en in het echt
« Gepost op: 03 december 2011, 20:40:06 »
Het is wat lang geworden, zie ik nu. Ben benieuwd of iemand het tot het einde toe leest ;)

Ik ben geen echte expert, maar heb een zekere voorliefde voor de Amerikaanse pioniersgeschiedenis en dan specifiek de sociale kant, de vrouwengeschiedenis. Ik heb recent de hele Arendsoogserie herlezen om verwijzingen naar de rol van vrouwen te vinden, zodat ik een historische onderbouwing kan geven aan dit onderwerp in een Arendsoog-kader.

Er wordt over het algemeen gedacht dat pioniersvrouwen een soort traditionele theemutsen waren of slechte vrouwen. Dit komt voor een groot deel door de historiografie van het Wilde Westen: men schreef over beroemde mannen en hun heldendaden. Als daar al vrouwen in voorkwamen waren dat randfiguren of prostituees en als er over vrouwen zelf geschreven werd, dan was dat over Calamity Jane of Belle Starr, beide a-typische vrouwen.

De rolverdeling in de Arendsoogboeken is op het oog vrij eenvoudig. Mrs. Stanhope en Ann koken, zetten koffie, bereiden proviand, verzorgen eventuele gewonden en doen de afwas. Toch zit er hier al meer achter dan je wellicht zou vermoeden. Het huishouden was vreselijk zwaar werk, zeker aan de ‘frontier’, waar veel hulpmiddelen uit het oosten niet beschikbaar waren.

De mannen die naar het westen trokken om een farm op te zetten, deden dat maar heel zelden alleen; de meesten waren getrouwd, omdat ze een partner nodig hadden voor het huishoudelijke werk. Het doen van de was kostte al minstens een dag in de week; eten koken was een bijna doorlopende voorstelling. Probeer maar eens drie grote maaltijden per dag op tafel te zetten, die ook nog eens allemaal van basis ingrediënten gemaakt zijn. Daarnaast moest kleding worden gemaakt of gerepareerd, de groententuin worden onderhouden en meer van dat soort klussen. Een farm of ranch draaiende houden en dan ook nog voor het huishouden zorgen, was een welhaast onmogelijke opgave voor een persoon en ieder boerenbedrijf begon eerst klein.

Kinderen leerden al op heel jonge leeftijd om mee te helpen; meisjes hielpen vanaf een jaar of vijf / zes met tafeldekken en de afwas, eieren rapen, koeien melken en onkruid wieden in de groententuin. Jongens hielpen hun vaders op het land, maar ook met het dragen van water en het verzorgen van de dieren. Op een groot bedrijf zoals dat van de Stanhopes zou het trouwens ook niet ongewoon zijn geweest om personeel te hebben. In deel 1 heeft de familie Stanhope een dienstertje en in deel 24 hebben ze Pepita, een Mexicaans ‘kookstertje’. In deel 43 hebben de Warmingtons een kokkin.

De rolverdeling was echter niet zo star als een groot deel van de Arendsoogboeken doet vermoeden. Ik had het al eerder gezegd in het topic ‘romantiek of niet?’, maar Paul en Jan benaderen vrouwen op een hele andere manier. Vooral in de boeken van Jan spelen vrouwen een veel actievere rol dan in die van Paul en Jan introduceert ook veel meer vrouwen in zijn verhalen. Jans man-vrouw rolverdeling komt daarmee veel dichter bij de werkelijke situatie. In deel 47 moppert Ann dat vrouwen in hun familie ‘tweederangs burgers’ zijn en in Pauls verhalen hebben ze die rol ook een beetje gekregen.

Op de ranch werkten mannen en vrouwen samen. Dat betekende dat men deed wat er gedaan moest worden om de ranch of de farm draaiende te houden. Als de vrouw ziek was, dan was het niet ongewoon voor de man om de was te doen. In deel 20 helpt Ann mee met het vee, als er een tekort is aan personeel. Zij had erop gestaan om te helpen en Arendsoog had haar aanbod ‘met grote dankbaarheid’ aanvaard.

Arendsoogs verbazing in deel 35 als de eigenaar van een grote ranch een eigenaresse blijkt te zijn,  is daarom in het historische kader een beetje vreemd, maar ook gezien zijn eigen geschiedenis. Mensen gingen nu eenmaal dood en zeker op een ranch waren er veel ongelukken met het vee. De echtgenote bleef dan vaak alleen achter en nam dan zelf de touwtjes in handen. Arendsoogs moeder had dat tot op zekere hoogte ook gedaan, dus Arendsoog zou niet zo verbaasd moeten zijn.

Zowel mannen als vrouwen moesten stevig in hun schoenen staan. In deel 13 spreekt Arendsoog met zijn moeder over Mrs. Vancouf. “Al had ze de kans, dan zou ze toch haar man niet in de steek willen laten. Zij is evengoed een pioniersvrouw als u. Die vechten mee, als het er op aan komt.” Later in datzelfde verhaal blijkt dat Mrs. Vancouf even goed met een geweer om kan gaan als haar man. Dat heeft ze niet geleerd door alleen maar thuis te breien.

Dit omdraaien van de traditionele man-vrouw rollen ging ook de andere kant op. In Arendsoog Extra zegt Arendsoog: “Witte Veder en ik hebben inderdaad evenveel verstand van diamanten als een veedrijver van breien.” Hoewel het niet bij het beeld van de stoere cowboy past,  is het niet ondenkbaar dat hij wellicht iets handiger was, zoniet met de breinaald, dan toch wel met de stopnaald. Een man alleen moest iets doen om zijn kleding enigszins toonbaar te houden en sokken stoppen was een vaak voorkomende kledingreparatie. Met een ratio van 1 vrouw op 4 mannen in de territoria (waaronder Arizona), kon niet iedere man een huisvrouw vinden.

Hoewel het ideaalbeeld van de 19e eeuwse vrouw als ‘engel in het huis’ ook op de prairie was doorgedrongen, was het niet de realiteit. Er moest hard gewerkt worden door mannen en vrouwen om te overleven. Vasthouden aan bepaalde patronen was niet altijd mogelijk en ook niet altijd wenselijk. Toch stapten de meeste vrouwen niet heel ver uit het traditionele patroon. Vrouwen waren degenen die het sociale leven op poten zetten, maar zij deden dit net zoals dat in het oosten werd gedaan, door middel van de kerk en liefdadigheid. Zij grepen het leven in het ‘nieuwe’ westen niet aan om hun positie in de maatschappij te veranderen, maar ze vervulden wel nieuwe rollen als die zich aanboden.


40
Vraag het aan de leden... / Re: Lightfeet
« Gepost op: 03 december 2011, 19:24:08 »
Zowel in deel 43 als in deel 22 wordt gezegd dat Lightfeet een volbloed is. Ik denk dat Paul Nowee daar wel de Engelse mee bedoelde, niet wetende dat die misschien niet zo geschikt waren voor het leven in het Wilde Westen. Hij zal gedacht hebben dat Arendsoog op het mooiste en snelste paard moet hebben gereden en dat dat dus een volbloed moet zijn geweest. Ze hebben immers de naam.

In een ander deel (ik denk de 'Duncan Dollars', maar weet dat niet zeker) komt Arendsoog op een paardenfokkerij en is hij zo onder de indruk van de volbloeds daar, dat hij er het liefste eentje voor Witte Veder zou willen willen kopen, maar hij doet het niet omdat hij weet dat Witte Veder geen afstand zal doen van zijn eigen paard.


41
Overige Discussie / Re: Dokters in het Wilde Westen
« Gepost op: 03 december 2011, 17:30:40 »
In deel 33, pagina 96, wordt gezegd dat Mining Valley een tandarts-barbier heeft. Het zal net een beetje beter geweest zijn dan een touwtje om de kies en dan de deur dicht gooien. Brrrr.


42
Vraag het aan de leden... / Re: romantiek of niet?
« Gepost op: 03 december 2011, 17:14:45 »
Sherlock Holmes - Irene Adler, Hercule Poirot - Countess Rossakoff, Arendsoog - ??? ;) Misschien moet je het verhaal schrijven, Daniël ;). Het grote verschil tussen Arendsoog en de andere twee detectives, is dat Arendsoog wel een voorbeeld heeft van een warm familieleven en dat het daarom minder verwonderlijk zou zijn als hij juist daardoor een verbintenis met iemand aan zou kunnen gaan.

Arendsoog en het Oedipus complex! ;D Ik bedoelde iemand met iets meer pit dan Mrs. Stanhope, hoor. Eentje die misschien wel een keer op plaats van bestemming uit een krat in de goederenwagon kruipt met de mededeling 'zo makkelijk kom je niet van me af, cowboy!'

Het is een jongensserie, maar (en daar kom ik weer met de verschillen tussen Paul en Jan) ik heb het gevoel dat Jan ook zeker voor meisjes schreef door Ann in de avonturen te betrekken en Benita, Betty, Barbara en Peggy ook mee te laten doen. Hij had zelf immers dochters en zoons; bij Paul lag dat natuurlijk anders. Misschien vond hij het vroeger juist vreselijk vervelend om zijn zusters met alles mee te moeten laten doen en heeft hij Arendsoog 'vrij' geschreven... ;) Ik denk dat Jan, zonder vreselijk over-the-top romantisch te doen, voor de meisjes in zijn lezerspubliek best wel een vrouw voor Arendsoog had kunnen bedenken.

43
Vraag het aan de leden... / Re: romantiek of niet?
« Gepost op: 03 december 2011, 15:44:43 »
Ben geen man, maar heb hier toch wel iets aan toe te voegen. :)

Jan en Paul gingen ieder heel erg anders om met vrouwen in de boeken. Daniëls waarnemingen kloppen, maar zijn meer van toepassing op de boeken van Paul, waar vrouwen sowieso steeds minder vaak een rol spelen. In Jans boeken zijn er best een aantal vrouwen die de revue passeren (Benita, Peggy) en waar Arendsoog op een normale manier mee omgaat. Er is al eerder gezegd dat Jan mogelijk Barbara Anston in gedachte had als levensgezellin voor Arendsoog. Ik denk dat zij veel te saai zou zijn geweest, maar ik zie ook niets in Arendsoogs vrouwelijke tegenhanger (een soort Betty): wat doe je dan met Witte Veder? Als je kijkt naar hoe Arendsoog omgaat met zijn zusje en haar zucht voor avontuur (en dan voornamelijk in Jans boeken), dan denk ik dat hij een redelijk traditionele vrouw had gewild, maar wel eentje met lef; een soort mix van de twee uitersten.

Denk dat het verschil onder andere voortkomt uit het feit dat Jan getrouwd was en een hoop kinderen had en dat Paul vrijgezel was: de hoofdpersoon gaat vaak op de schrijver lijken ;). Je kan je voorstellen dat een vader en echtgenoot anders naar vrouwen kijkt dan een zoon en broer. Ik betwijfel of de huidige verhaallijn de enige logische is geweest; met de pen van Jan had het best nog wel eens heel anders kunnen lopen. Vergeet niet dat Jans boeken een katholieke boodschap meedroegen en dat het huwelijk en veel kindjes daar onderdeel van uitmaakten; ik denk dat Jan hem had laten trouwen als goed voorbeeld voor de jeugd, maar zijn vrouw daarna op de achtergrond had gehouden. Barbara Anston was daarvoor heel geschikt geweest. ;)

44
Vraag het aan de leden... / Re: Lightfeet
« Gepost op: 02 december 2011, 14:19:00 »
Zover ik weet wordt de kleur van Lightfeet inderdaad niet genoemd, maar je kan wel een  beetje afleiden dat hij bruin moet zijn. Als hij zwart was geweest, dan was er wel een opmerking geweest in vergelijking tot andere zwarte paarden (zoals die van de gemaskerde ruiter) en datzelfde geldt voor grijs (Jacht op de grijze hengst). Wit lijkt me niet; dan hadden ze met hun bespiedingstochten in het donker gewoon een lantaarntje om kunnen hangen en roepen 'joehoe! hier zijn Arendsoog en Witte Veder om jullie te vangen!'

Wel wordt er gezegd dat Lightfeet een volbloed is.

45
Overige Discussie / Re: Dokters in het Wilde Westen
« Gepost op: 01 december 2011, 17:49:46 »
Dank! Ik bedoelde het ironisch... ;)

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 31