Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Berichten - Miss Arendsoog

Pagina's: [1] 2 3 ... 31
1
Overige Discussie / Populairste kinderboeken
« Gepost op: 02 april 2013, 12:37:56 »
In een boek getiteld 'Het Kinderboek' dat ergens los lag te slingeren in de KB, stond het volgende lijstje:

De tien populairste kinderboeken(reeksen)
1. Kameleon
2. Kruistocht in Spijkerbroek
3. Arendsoog
4. Pinkeltje
5. De Vijf
6. Brief voor de koning
7. Alleen op de wereld
8. Gebroeders Leeuwenhart
9. Koning van Katoren
10. Pluk van de Petteflat

Zie de bijlage voor de beschrijving van Arendsoog - sorry voor de slechte foto, ik had haast.

2
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: In welk boek...
« Gepost op: 23 oktober 2012, 18:09:40 »
In de boeken zou ik het niet weten, maar in het algemeen is die opmerking niet zo vreemd. Aan het einde van een veetransport kon het vee doorverkocht worden en per trein worden vervoerd naar Chicago ofzo, maar er waren ongetwijfeld ook kleinere steden die direct vlees verpakten. Daarnaast zijn Arendsoog en Witte Veder vaak genoeg in grote steden (Houston, etc), waar fabrieken stonden.

3
Eerlijk delen / Arend / Adelaar foto
« Gepost op: 03 oktober 2012, 11:02:31 »
Een mooie foto voor een druilerige ochtend. Als ik me niet vergis, is dit Horseshoe Bend in Arizona.

Hoop dat alles goed gaat met iedereen!


4
Het Onzin-Forum / Re: Verjaardagen
« Gepost op: 27 september 2012, 11:18:26 »
Dank jullie wel!
 :-*

5
Ah, @ Robben; u bent de verkoper van het boek, zie ik van de Marktplaats advertentie.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee; Jack, Anko, Wim?

6
Vraag het aan de leden... / Re: Kijker
« Gepost op: 14 augustus 2012, 14:39:58 »
Er is niet heel veel informatie, maar dat zegt wel het een en ander over hoe bijzonder zo'n ding was. Ik heb geen Amerikaanse maker kunnen vinden, dus de kans is groot dat ze alleen uit Europa kwamen. Het is in ieder geval duidelijk dat je ze niet zomaar in een General Store kon kopen. In een mail order catalogus uit 1875 (eigenlijk speciaal voor pioniers die geen mogelijkheid hadden om zelf producten uit het Oosten te kopen) staan ze overigens ook niet.

In de bijlage een plaatje van een verrekijker zoals Generaal Ulysses S. Grant gebruikte (ik kan dit niet verifiëren). Dit model was populair in de jaren 1860, maar werd later ook nog gebruikt (het ding in het plaatje heeft de datum 1884 erop staan). Ze werden gebruikt voor het Amerikaanse leger en de marine, maar ook door privé personen. Deze kijker is overigens van aluminium met leer om de handvatten.

7
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: In welk boek...
« Gepost op: 13 augustus 2012, 10:05:41 »
Dank je wel!

8
Nederlandse Arendsoogboeken / Re: In welk boek...
« Gepost op: 10 augustus 2012, 19:57:45 »
Hi y'all,

Zit hier met Jurgen en wil graag weten in welk deel het woord mañana voorkomt. Anders wordt Jurgen boos.

En in welke delen drinkt Arendsoog wijn?

Hartelijk dank.

10
Overige Discussie / Re: Protocol
« Gepost op: 21 juli 2012, 21:03:26 »
Weet wat je vraagt, Wim ;)

Protocol is in dit geval etiquette: Als twee mensen zich vlak na een sterfgeval verloofden, werd de verloving alleen in familiekring of het gezin bekendgemaakt, maar niet in de krant. Pas als de voorgeschreven rouwperiode (ook etiquette) verstreken was, mocht het in de krant gepubliceerd worden en werd er ook vaak een bal of iets dergelijks gegeven voor het aanstaande bruidspaar.

Een verloving was pas officieel, als het aangekondigd was in de krant, door de ouders of andere familie van het paar. Als dat niet zo was, kon het lijken alsof zij zich ergens voor moesten schamen. In Engeland en Amerika konden mensen alleen trouwen als ze meerderjarig waren, of met toestemming van de ouders. Als dat niet het geval was, kon men proberen in Schotland te trouwen, waar de leeftijdsgrens 16 was. Afhangende van waar men woonde, was Schotland vaak een aantal dagen reizen en kon dat desastreus zijn voor de reputatie van het stel (vooral van de vrouw, maar ook van de man). Ongetrouwd samen reizen was niet iets dat nette mensen deden. In Amerika konden ze proberen een plek te vinden waar het stel niet bekend was en dan liegen over hun werkelijke leeftijd. De leeftijd voor huwelijken met toestemming van de ouders kon in de tijd van de Amerikaanse koloniën negen jaar zijn, maar ook in Arendsoogs tijd was twaalf (voor meisjes) niet ongewoon.

Zolang de verloving niet aangekondigd was, kon hij nog redelijk makkelijk verbroken worden. Als het in de krant kwam, werd het al een heel stuk moeilijker, want het beëindigen van de verloving moest ook aangekondigd worden (en dat kon soms wel genant zijn). Het was namelijk zo dat tot aan de verloving een man en een vrouw hooguit elkaars hand hadden vastgehouden (of een kushand op de hand hadden ontvangen) - vanaf het moment van de verloving, mochten ze soms met elkaar alleen in een kamer zijn, zonder toezicht. Mede daarom was het verbreken van een verloving ook een schandaal.

Een aankondiging kon ook hele praktische doeleinden dienen: als de bruidegom (of de familie van de bruid - zij had zelf vaak geen eigen geld, tenzij ze weduwe was) geen geld meer had en een rijke partner ging trouwen, konden schuldeisers zien dat het binnenkort wel goed zou komen: de huwelijkspartij die in de schulden zat, moest in dat soort gevallen een lijst maken met de schulden en die werden dan in het huwelijkscontract betaald door de rijke partij.

11
Vraag het aan de leden... / Welk verhaal?
« Gepost op: 10 juli 2012, 17:39:22 »
Aan welk verhaal doet bijgaande foto jullie denken? :)

12
Eerlijk delen / Artikeltje vrouwen wilde westen
« Gepost op: 10 juli 2012, 11:57:17 »
Mijn eerste artikeltje op de website geschiedenisbeleven.nl. Het zal jullie hier en daar misschien wel bekend voorkomen, alleen zitten er geen Arendsoog-verwijzingen in. ;)

http://www.geschiedenisbeleven.nl/Artikelen/Geschiedenis/Hoer_of_heilige_Vrouwen_in_het_Wilde_Westen/

13
Vraag het aan de leden... / Re: s-ranch
« Gepost op: 12 juni 2012, 22:34:54 »
Er zal niet echt een vaste plattegrond zijn geweest die van Jan naar Paul is overgegaan, als ze al niet eens hadden bedacht waar Mining Valley lag. Toch denk ik dat de ranch een standaard rechthoek zal zijn geweest, met de pukkel van de pantry aan de zijkant ;). Was er ook niet ergens sprake dat het dak plat was? Dat is historisch gezien niet erg waarschijnlijk, maar wel een typisch voorbeeld van hoe er iets bedacht werd als het zo uit kwam. Als ik aan de S-Ranch denk, heb ik toch wel een puntdak voor ogen.

Ik weet dat Ann en Mrs. Stanhope normaliter ook geen kamer deelden, maar dat het best mogelijk was als er bezoek kwam, dat Ann op een matras bij haar moeder lag, bijvoorbeeld. Er is vanalles mogelijk. :)

14
Eerlijk delen / Re: Arendsoog 'pakpapier'
« Gepost op: 06 juni 2012, 16:35:00 »
Open de foto in Microsoft Office Picture Manager, en ergens in het menu links boven (bij mijn Engelse versie onder 'Picture') staat de optie 'comprimeren'. Daar kan je dan kiezen of je hem voor webpagina's wil, of documenten (en staat er bij hoe groot de foto dan zal worden).

Succes!

15
Vraag het aan de leden... / Re: s-ranch
« Gepost op: 05 juni 2012, 23:43:26 »
Hehe, ok, hier komt Miss Geschiedenisles ;)

Een badkamer zal er niet zijn geweest en een aparte waskamer ook niet. Om bad- of waswater te krijgen moest je water koken en dat was het handigste op het fornuis in de keuken. Op zaterdagavond zal er een tobbe tevoorschijn zijn gehaald, waarin eerst Ann en Mrs. Stanhope zullen hebben gebadderd en daarna Arendsoog en Witte Veder. Het water zou dan 1x worden vernieuwd, misschien meer, maar dat betekende een hoop extra werk. Door de week zullen ze op hun kamer een lampetkan en schaal met water hebben gehad, voor het achter de oren wassen, om het maar zo te noemen ;).

Een toilet binnen, weinig kans. Een outhouse op gepaste afstand van het huis, zodat je in de warme zomermaanden niet je huis uit stonk. ;D

Toen het Westen opengesteld werd voor kolonisten, was het eerste begin van een huis vaak één kamer. Sommige mensen hadden huizen in een heuvel, anderen een soort lemen hutten en weer anderen hadden huizen van planken. Dat laatste leek luxueus, maar die dingen lekten vaak als een mandje. Ze werden van binnen bekleed met 'tar paper' - asfalt papier om de kou en regen buiten te houden. Soms werden huizen in eerste instantie gebouwd van de planken van de wagens, waarmee de oversteek was gemaakt. Naarmate de jaren verstreken en een boerderij succesvoller werd, werden er kamers bijgebouwd. Je ziet dat een beetje in die voorraadkast van de S-Ranch die uitsteekt.

Arendsoog heeft het huis waarschijnlijk niet zelf gebouwd, want hij koopt de ranch. Zijn voorganger kan het echter wel volgens bovenstaand systeem hebben gedaan. Het zal vrij eenvoudig zijn geweest; keuken en familiekamer en niet heel veel meer. Ik betwijfel of zo'n huis een 'goede kamer' zal hebben gehad. Eerder een eetkamer, lijkt me. Ik denk dat het volgens een heel eenvoudig, rechthoekig plan zal zijn gebouwd.

Mijn interpretatie: keuken (met buitendeur, even vergeten te tekenen, evenals de voordeur ::)). De oven zal tegen een buitenmuur hebben gestaan, vanwege de afvoer, vandaar mijn vraagtekens bij de veranda. Veranda's konden overigens rond het hele gebouw lopen; de overkapping diende als zonnescherm. In de woonkamer heb ik nog een schouw getekend; misschien hadden de 'goede kamer' en de achterkamer er ook nog een. Boven zal onverwarmd zijn geweest. Met een beetje mazzel in de winter liep de stookpijp door je kamer, maar in de zomer was dat natuurlijk een nadeel.

Boven zal heel eenvoudig zijn geweest; ik heb nu zes kamers getekend, maar het kunnen er ook vier of vijf zijn geweest. Misschien was er een logeerkamer, misschien een linnenkamer. Als er bezoek was, werd er ook vaak door de bewoners op één kamer geslapen. Mrs. Stanhope zal dan met Ann een bed hebben gedeeld. Op zolders (waarvan we weten dat de S-Ranch er geen had, omdat het dak plat was) werden vaak kruiden e.d. gedroogd. Dat zal op de S-Ranch wel in die bijkeuken zijn gedaan, maar wie weet werd de linnenkamer daar wel deels voor gebruikt.

Heeft iemand ooit de S-Ranch in de Beekse Bergen gezien?

Pagina's: [1] 2 3 ... 31