Het Arendsoog Forum

Overige Dingen => Overige Discussie => Topic gestart door: Miss Arendsoog op 24 oktober 2011, 19:42:41

Titel: Seizoenswerk op de ranch
Bericht door: Miss Arendsoog op 24 oktober 2011, 19:42:41
De werkzaamheden op een cattle ranch bestonden natuurlijk voornamelijk uit klussen die te maken hadden met het zorgen voor de koeien. Grote klussen bestonden natuurlijk uit de round-ups, de veetellingen, die ieder jaar gehouden werden in de lente en in de herfst en het jaarlijkse veetransport.
   Kalfjes kunnen in principe het hele jaar door geboren worden, maar waarschijnlijk werd het wel enigszins gereguleerd. De fokstieren zullen in de buurt van de ranch gestaan hebben (denk bijvoorbeeld aan de twee stieren die Arendsoog koopt in Lightfeet ontvoerd; die zullen apart zijn gehouden), terwijl de andere stieren gecastreerd werden en vrij rondliepen, omdat ze alleen voor de vleesproductie waren.
   Dit betekende dat er een overzichtelijk tijdsbestek was, waarin de meeste kalfjes geboren werden. Er konden dan cowboys aanwezig zijn bij de koeien, om te helpen bij de bevallingen; hoewel de natuur alles mooi geregeld heeft, zijn er altijd wel problemen. Dit komt ook door het fokken op grootte (hoe groter het beest, hoe meer vlees eraan zit, hoe meer het opbrengt), waardoor het soms problematisch was / is voor een koe om het kalf eruit te krijgen. En een dode koe, is een financiële verliespost. Het kalfseizoen was meestal in het voorjaar, zodat de dieren ook direct naar buiten konden. Kalveren die in de winter geboren worden, moeten warm gehouden worden en dus binnen staan.
   Na het kalveren, volgde dan de round-up. Deze veetelling was in eerste instantie bedoeld om de koeien van de verschillende eigenaren uitelkaar te halen en beesten die te ver afgedwaald waren, terug te brengen. Ook was dit het moment waarop kalveren gebrandmerkt werden (als ze ouder waren dan één maand).
   In de zomermaanden werd het vee zoveel mogelijk met rust gelaten, zodat het in de herfst goed gezond was. Dan volgde weer een round-up, maar nu om de dieren voor de verkoop te selecteren. Als dit dan gebeurd was, begon de lange tocht naar een veestad (zoals Abilene in Kansas), waar ze dan geslacht werden, of doorverkocht. In de winter was het niet ongewoon om de dieren bij te voeren; ik weet niet of het zo was, maar je kan je voorstellen dat dit ook in de zomer soms nodig kon zijn als het te droog was.
Titel: Re: Seizoenswerk op de ranch
Bericht door: Paul op 24 oktober 2011, 20:00:03
Interessant verhaal weer, Marthe.

Groeten,

Paul
Titel: Re: Seizoenswerk op de ranch
Bericht door: Miss Arendsoog op 24 oktober 2011, 20:12:50
Dank je! :)
Titel: Re: Seizoenswerk op de ranch
Bericht door: aj op 24 oktober 2011, 22:40:32
Inderdaad, weer interessant!  :D

groeten

Anne

ps Ik weet niet meer of ik het van dit forum heb of ergens anders gelezen heb, maar het klopt toch dat de lange tochten op een gegeven moment steeds korter werden, omdat er steeds meer spoorlijnverbindingen kwamen?