Het Arendsoog Forum

Overige Dingen => Overige Discussie => Topic gestart door: Miss Arendsoog op 19 augustus 2011, 17:42:23

Titel: Cowboy hoed etiquette
Bericht door: Miss Arendsoog op 19 augustus 2011, 17:42:23
"'Goedemiddag, mister Stanhope,' groette hij vriendelijk.
'Goedemiddag,' groette hij terug, terwijl hij tegen de rand van zijn hoed tikte."
(De verdwijning van Arendsoog, p. 15).

De cowboy en de breedgerande western hoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een cowboy draagt een hoed, net zoals hij laarzen draagt en paard rijdt. Tijdens de lange, warme zomerdagen moet het hoofd beschermd worden. Zeker in Arendsoogs tijd, toen er nog geen zonnebrand was, was de hoed geen overbodige luxe; regelmatig zijn er in de boeken dan ook verwijzingen naar Arendsoogs hoed.

Er zijn echter wat regels aan het dragen van een hoed verbonden. Hoewel het tegenwoordig allemaal wat verwaterd is, waren deze regels in de tijd van Arendsoog standaard. De eerste cowboy hoed werd door John Batterson Stetson gemaakt bij een expeditie in 1865. Stetson hoeden zijn sindsdien synoniem met de cowboy hoed.

Bijna alle informatie komt van www.jimswesterngallery.com (http://www.jimswesterngallery.com)

Wanneer neem je je hoed af? (dit geldt voor mannen – vrouwen mogen hun hoed bijna altijd ophouden, maar moeten hem af doen als zij eten)
-   Als je ergens binnenkomt, zoals in een huis, restaurant, kerk, rechtzaal.
-   wanneer het volkslied gespeeld wordt of in aangezicht van de nationale vlag;
-   wanneer je voorgesteld wordt aan iemand, vooral als het een dame is;
-   bij een begrafenis en wanneer een begrafenisstoet voorbij komt;
-   bij aanvang van een gesprek (daarna kan de hoed weer opgezet worden).
Deze regels zijn nog uit te breiden met de volgende regels, al gelden die niet overal en in alle
situaties:
-   wanneer je afscheid neemt van iemand;
-   wanneer je eer wilt betuigen ten aanzien van iemand, bijvoorbeeld in een gesprek over
een vriend die gestorven is;
-   in aanwezigheid van iemand waarvoor je respect wilt tonen, bijvoorbeeld iemand van
de kerk, een oudere man of vrouw, een hoogwaardigheidsbekleder;
-   bij officiële gelegenheden en momenten, zoals een trouwerij;

Je kunt je hoed ophouden:
-   in openbare ruimtes, zoals in een postkantoor of op het station;
-   in het publieke deel van een bar (saloon) of van een winkelcentrum;
-   in een danszaal (dance hall), zeker als het in de openlucht is;

Soms is het ook een kwestie van gezond verstand en inschatting. Zo mag je bij een openluchtconcert de hoed ophouden, maar als je andere mensen daarmee het uitzicht belemmert, is het wel zo aardig om de hoed af te zetten. Een andere keer kunnen praktische overwegingen een rol spelen; zo zal niemand verwachten dat je je hoed afneemt als je net je handen vol hebt met spullen.

Wanneer neem je de hoed een klein stukje op of tik je tegen de rand?
Niet altijd hoef je de hoed helemaal af te nemen, soms is een tikje tegen de rand of het even opnemen van de hoed voldoende. Let wel: het tikje is geen saluut, het is meer een gebaar alsof je de hoed gaat afnemen. Heel algemeen kun je zeggen dat een tikje tegen de rand gebruikelijk is indien je een vreemdeling groet, als je iemand wilt bedanken of wanneer je je wilt verontschuldiging. Zo raadde Stetson een tikje tegen de rand of het even hoog nemen van de hoed aan in de volgende vier situaties:
-   wanneer een vrouw je bedankt;
-   wanneer een vreemdeling je de route uitlegt;
-   wanneer je je excuseert naar een vrouw toe;
-   als je samen met een vriend onderweg bent en hij een vrouw begroet die jij niet kent.
Sommige cowboys ‘tippen’ hun hoed alleen voor vrouwen en nooit voor mannen. Wanneer je
voor een man je hoed ‘tipt’ kan dit worden opgevat als een belediging, want daarmee zou je aangeven dat je de ander als ‘vrouw’ beschouwt.

Hoe houd je je hoed vast als je de hoed hebt afgezet?
Het handigste is om de hoed vast te houden in de linkerhand, omdat je dan met je rechterhand mensen de hand kan schudden. Je houdt hem echter zo vast, dat de binnenkant niet te zien is.

Vrouwen en de cowboy hoed?
Zoals gezegd mogen vrouwen over het algemeen hun hoed ophouden. Dit gaat echter voornamelijk over ‘dames’ hoeden. Een cowboy hoed is misschien een iets ander geval. In ieder geval kan het geen kwaad om mensen te vriend te houden en vooral bij wat officiëlere gelegenheden een cowboy hoed af te nemen (maar ja, hoe vaak draagt een vrouw bij een officiële gelegenheid een cowboy hoed?)

Bij twijfel: hoed af! :-O
Titel: Re: Cowboy hoed etiquette
Bericht door: kootw op 20 augustus 2011, 10:08:18
Je hebt je research weer goed gedaan, Marthe [cl] Zijn deze 'hoed'regels nu ongeveer gelijk aan de regels voor het dragen van een pet in de Nederlandse geschiedenis?

Wim ;D
Titel: Re: Cowboy hoed etiquette
Bericht door: Miss Arendsoog op 22 augustus 2011, 09:05:33
Ja, de regels zijn wel hetzelfde, maar in Europa (en denk ook aan de Oostkust van Amerika) was er een klasse-dimensie aan het dragen van een pet / hoed verbonden. Arbeiders droegen petten, de middenklasse en hoger, droegen hoeden. Het hoofddeksel afnemen voor iemand waar je respect aan moest betuigen, gebeurde daardoor natuurlijk vaker voor de petdrager. In het Wilde Westen was er meer gelijkheid, waardoor de regels ook wat evenwichtiger waren.
Titel: Re: Cowboy hoed etiquette
Bericht door: Paul op 22 augustus 2011, 10:20:52
Interessant, Marthe. Daar neem ik mijn hoed voor af   ;)

Paul
Titel: Re: Cowboy hoed etiquette
Bericht door: Miss Arendsoog op 23 augustus 2011, 10:42:58
 ;D

Ik wist dat er ergens de beruchte 'truc met de hoed' werd beschreven en na even snuffelen vond ik hem gisteren in De Wraak van Grissom.

Nadat zijn hoed hem heeft verraden doordat Arendsoog even was vergeten dat stiekem wegzwemmen met een hoed op je hoofd niet heel praktisch is, neemt hij wraak op het hoofddeksel ;). Als hij in de knoei zit, parkeert zijn hoed op een struik, zodat het lijkt dat hij daar zit, terwijl hij ontsnapt. De hoed wordt aan flarden geschoten en er blijft niet veel van over. In het legerfort waar hij en Witte Veder daarna komen, krijgt hij een tijdelijke, blauwe legerhoed. Arendsoog is er niet heel blij mee, omdat hij altijd een witte hoed draagt. Niet veel later realiseert hij zich echter dat zolang het ding op zijn hoofd zit, hij hem zelf niet kan zien en zich er dus ook niet aan hoeft te storen. In het eerste beste dorp koopt hij echter meteen een nieuwe, witte hoed.